De verbeelding getest

In 2021 lanceerde online drukkerij Zwartopwit de verbeelding, een selectie van vijftien premium papiersoorten voor de fijnproever op zoek naar net dat beetje meer. En aangezien ik het soort grafisch vormgever ben dat nog steeds graag aan papier voelt en snuffelt, heb ik het stalenpakket meteen eens getest. Hier lees je mijn bevindingen.

 

Zwart op wat?

Voor wie er nog nooit drukwerk bestelde, zwartopwit.be is het online platform van drukkerij Bulckens in Herenthout en hun service behoort tot de beste die je op Belgische bodem kan vinden. Ze leveren behoorlijk drukwerk aan een zachte prijs en werken met snelle en vaste leveringstermijnen. Alles wordt in huis geproduceerd, 100% CO2 neutraal en met veel aandacht voor duurzaamheid. Genoeg stroop gesmeerd, hoe zit het met dat stalenpakket?

De verbeelding

De verbeelding, dat is een doosje met een selectie van 15 fine papers die je drukwerk een extra boost kunnen geven en die luisteren naar namen als ellington, duke of dizzy. Bij Zwartopwit zijn ze niet vies van wat jazzy marketing.

Concreet gaat het hier over katoenhoudend aquarelpapier of karton (350 of 850 g), hoogwit karton met zandstructuur (375 g), graspapier (400 g), stropapier (300 g), parelmoer papier of karton (350 of 700 g), zwart papier of karton (335 of 1050 g), grijskarton (400 of 1000 g) en kraft karton met een witte kern (1015 g). Stuk voor stuk mooie papieren met een FSC- of PEFC-label.

Het grijskarton is zelfs 100% gerecycleerd, het graspapier bevat maaisel dat afkomstig is van graslanden van Natuurpunt en het stropapier bestaat voor 50% uit tarwe-stro, aangevuld met FSC gecertificeerde vezels. Geen zever dus, die duurzame doelstellingen van Zwartopwit.

Preto

Het eerste fine paper dat ik heb uitgetest is Preto, een diepzwart papier met tactiel velvet-mat oppervlak. Standaard kan je dit laten bedrukken met witte inkt, al dan niet aangevuld met een spotvernis. Dat leek me ideaal voor mijn kerstkaart met op de voorkant een lijntekening van Cinema Roxy, de oude dorpscinema waarin we wonen.

De minimale lijndikte die ik aanhield is 1,25 pt maar een dunnere lijn kan zeker, want de witte inkt wordt heel scherp gedrukt. Op zowel de voor- als achterkant koos ik voor sneeuwvlokken in spotvernis die voor een mooi effect zorgen op het matzwarte papier. Mijn wensen schreef ik op de achterkant met een witte Posca marker (PC-1M) of een zilveren Pentel hybride roller (K108) pen.

Het resultaat zag er prima uit, maar de papierdikte van 335 g was iets te min waardoor de kaartjes lichtjes bol gaan staan.

Rino

Rino, een extra stevig grijskarton van 1000 g, bleek de geknipte kandidaat voor de nieuwjaarskaart die ik voor Iftech ontwierp. Iftech is gespecialiseerd in geothermie en kiest resoluut voor duurzame energie. Dus koos ik op mijn beurt voor grijskarton dat gemaakt werd van 100% gerecycleerd en ongebleekt papierpulp.

Om de rode en blauwe huisstijlkleuren van Iftech juist te kunnen weergeven op het grijskarton werd er eerst een witte, dekkende laag gedrukt vooraleer de kleureninkt werd aangebracht. Beide lagen werden perfect in register gedrukt en ook de kleinste details vormden geen probleem. De witte inkt heeft een lichte glans terwijl de kleureninkt eerder mat is en daar kan je in je ontwerp mooi mee spelen. Evenals de structuur van het karton dat met zijn dikte van 1,6 mm heel stevig in de hand ligt. Kortom, dik in orde, die rino.

Eerst voelen, dan geloven?

Een stalenpakket van de verbeelding kost 20 euro en bevat naast 16 voorbeelden ook twee waardebonnen van 10 euro die je kan gebruiken bij een bestelling van drukwerk op papier van de verbeelding. Je kan het stalenpakket dus snel weer terugverdienen. Bestellen doe je hier. Wil je in een keer een eigen ontwerp uittesten op één van de papiersoorten? Dan kan je hier een A4 proefdruk bestellen.

Vorige
Vorige

Hoe ik een foto nam die meer dan anderhalf miljard keer bekeken werd

Volgende
Volgende

Woven City, de stad van de toekomst