Hoe ik een foto nam die meer dan anderhalf miljard keer bekeken werd

Meer dan vijf jaar geleden, op een regenachtige oktoberdag, besloot ik om wat tijd te nemen om mijn nieuwe Fujifilm camera uit te testen. Dus ging ik naar de dichtstbijzijnde bloemist, kocht een tiental bloemen en bouwde een kleine set bij het raam. Wist ik veel dat de foto’s die ik toen zou maken meer mensen zouden bereiken dan alles wat ik ooit daarvoor had gemaakt of nog zal maken.

 

Geluk bij een ongeluk

Hoeveel foto’s ik die dag precies nam, kan ik niet meer achterhalen. Een van mijn opslagschijven crashte en op enkele foto's na gingen al mijn creatieve inspanningen van die dag onherroepelijk verloren. De foto's die overbleven, verdwenen uiteindelijk ook uit mijn achterhoofd en bleven maandenlang onaangeroerd. Tot ik in maart 2017 besloot om er enkele op Unsplash te delen in de hoop dat iemand anders er iets aan zou hebben.

Geven en nemen

Unsplash, dat in 2013 door Mikael Cho werd opgericht in Montreal en startte met een handvol gratis foto's, groeide sindsdien uit tot een van de grootste leveranciers van rechtenvrije foto's op het internet. Terwijl Cho de eerste batch Unsplash-foto's zelf leverde, maakt de site intussen meer dan 2 miljoen foto's gratis beschikbaar dankzij de bijdragen van een grote gemeenschap van amateur- en professionele fotografen en giften van instituten zoals The Library of Congress, British Library, New York Public Library, …

Nadat ik zelf een aantal gratis foto's van Unsplash had gebruikt voor een boekomslag besloot ik om op mijn beurt ook een bijdrage te leveren. En zo kwamen mijn bloemenfoto's in een snelgroeiende beeldbank terecht die wordt afgeschuimd door Unsplash-curatoren, bedrijven, social media marketeers en allerhande creatievelingen.

Opgepikt door Unsplash en Google

Toen een Unsplash-curator mijn bloemenfoto in de kijker zette op de Unsplash homepage ging de bal stevig aan het rollen. In 2017 werd het een van de meest gedownloade Unsplash foto's en in de lente van 2018 werden mijn bloemen opgepikt door het Google Pixel-team. Ze kwamen in de Google Store terecht als een onderdeel van een verzameling bloemen- en plantenfoto's die op bestelling werden afgedrukt op een Live Case voor de Google Pixel. Maar daar hield het niet op.

Google-Pixel-case-1.jpg
Google-Pixel-case-2.jpg

De kracht van de Unsplash API

Dankzij de API (Application Programming Interface) van Unsplash, een software-interface die het mogelijk maakt dat twee applicaties met elkaar kunnen communiceren, is de Unsplash-bibliotheek breder toegankelijk dan ooit. Zo kan je in Squarespace, Figma, Medium, Trello, Tencent, Adobe, Google, … gebruik maken van Unsplash foto’s en dat verklaart het ruime aantal views van mijn bloemenfoto. Dagelijks wordt mijn foto zo’n miljoen keer bekeken door mensen die hem als achtergrond gebruiken voor een Trello board, de banner van hun website of Medium blog of hun Notion page cover. Daarnaast werd de foto ook honderdduizenden keren gedownload en kwam hij over heel de wereld terecht.

Van sake bars tot kleine ritselaars

Naar aanleiding van deze blogpost ging ik via Google Image search op zoek naar websites die mijn bloemenfoto gebruiken en zo kwam ik terecht bij bloembinderijen, bloemenboeren (ook in Winnepesaukee), veldverkenners, levenskunstenaars, kerken, een sake bar in San Diego, een gynaecoloog in Valencia, een ecologische woongemeenschap in Bremen, online puzzelaars, religieuze groepssessies voor middelbare schoolmeisjes uit Wooster (US), een Australische bedrijfszangeres (of in haar woorden: Queensland’s premier corporate vocalist, wat dat ook moge betekenen), een organisatie voor arbeidsveiligheid in Nigeria, …

Helaas viel mijn gratis foto ook ten prooi aan postkaart verkopers die een graantje willen meepikken, knutselaars die er een beetje tekst op zetten om de foto vervolgens op Shutterstock te verpatsen of kleine ritselaars die claimen dat zij mijn foto namen en hem via Getty Images te koop aanbieden. Die laatste kan je makkelijk aanklagen bij Getty Images dat in maart 2021 Unsplash opkocht en heel kordaat omspringt met copyright overtredingen.

Volgende
Volgende

De verbeelding getest